Vägglampa Utomhus

Vägglampor utomhusVägglampor utomhus är vanligare än man tror och kan användas i dekorativt syfte för att lysa upp en vägg eller marken nedanför, men det allra vanligaste är dock att vägglamporna används för att funktionssyfte vid t.ex. ett garage, gång eller utmed en annan byggnation för att ge ett svagt ljus till omgivande mark.

Vägglampor avsedda att monteras utomhus ska leva upp till vissa standarder för hur sådana produkter och därför separerar butikerna ofta sitt sortiment baserat på om de är avsedda monteras inomhus eller utomhus.

Om du vill se vilka butiker som säljer vägglampor for utomhusbruk så ta en titt på vår lista.

Säkerhet för vägglampor utomhus

Vägglampa utomhus säkerhetVägglampor utomhus behöver uppfylla vissa krav så det går alltså inte att använda en vägglampa som är avsett att användas inomhus och montera den utomhus.  Kapslingsklassning visar hur elektronisk utrustning (i detta fall vägglampor) skyddas mot t.ex. inträngning av damm, föremål och vatten.

Klassificeringen skrivs ut med IP, följt av två siffror som t.ex. IP44. Den första siffran visar hur bra skyddet är mot inträngande objekt och den andra siffran visar hur bra skydd den har mot vatten.

Om en vägglampa hängs tillräckligt högt upp så att regndroppar från ett kraftigt skyfall inte kan studsa i marken och upp i lampan så kan IPX2 räcka som motsvarar ett Droppskydd med 15 graders lutning för 3mm regn per minut. För vägglampor skulle det krävas att de monteras under tak för att sådan klassificering skulle accepteras vilket tillverkaren inte vet så därför har vägglampor högre.

Det är därför ingen dum idé att satsa på en vägglampa utomhus som har betydligt bättre vattenskydd än det, och med tanke på att så många modeller har IPX4 eller högre så finns det egentligen ingen anledning att satsa på något lägre. IPX3 är strilsäkert medan IPX4 är striltätt vilket med andra ord innebär att det inte ska komma in något vatten alls när man häller vatten ovanpå.

Om din vägglampa ska monteras i en pool eller på något annat udda ställe som du vet kommer kräva ett högre och bättre vattenskydd så bör du titta på IPX7 och IPX8 där IPX8 förmodligen hade varit det rätta alternativet för en pool.

I ovan text ersätts den första siffran med ett X av den anledningen att de oftast inte är relevant när det kommer till vattenskyddet. Du hittar all information om IP-klasser och Kapslingsklassning i Wikipedias artikel.

Vill du köpa en vägglampa för utomhusbruk så ta en titta på vår lista med e-butiker.