Vägglampa Inomhus

vägglampor inomhusVägglampor för inomhusbruk skiljer sig ofta väldigt mycket från de som är avsedda att användas utomhus. Där vägglampor utomhus ofta har ett funktionellt syfte kan en vägglampa inomhus existera bara för en förbättrad design och därför finns det även så många olika typer av vägglampor för inomhusbruk.

Vägglampor inomhus kan användas för att lysa upp väggar, korridorer, trapper och en mängd andra platser där antingen är olämpligt med andra alternativ eller för att en lampa på väggen är snyggare och mer dekorativt.

Om du vill köpa vägglampan online så ta en titt på de e-butiker vi listar.

Olika lampor inomhus

Det finns en del olika modeller av vägglampor tänkta att användas inomhus. Här nere går vi igenom några olika modeller och det kan vara bra att känna till termerna om du i butikerna skulle vilja söka efter speciella vägglampor.

Lampetter

Lampetter behöver inte nödvändigtvis vara en vägglampa och de första modellerna som nådde Sverige på 1500-talet var ofta de s.k. spegellampetterna där en spegel på väggen dekorerades med ett ljus framför.

Vägglampor som lampetter har ofta ett väldigt dekorativt fäste med en utstickande arm med själva lampan på. Dessa finns i en mängd olika varianter i både gammalt som modernt stuk.

Väggplafonder

vägglampa---väggplafonderVäggplafonder är ofta en väldigt dekorativ vägglampa som inte sticker ut mycket utan snarare växer längs väggen. Det är inte ovanligt att dessa lampor består av dekorerat och frostat glas som ger ett svagare och behagligare ljus än en vägglampa som ger direkt sken åt ett håll.

Väggplafonder finns i en mängd olika modeller som är tillverkade i nästan lika många olika material. Det finns en stor variation av vägglampor på detta område och även en hel del designmodeller med högre prislappar förekommer.

Väggspottar

Spotlights fungerar bra på ställen där man vill lysa upp ett specifikt område och väggspottar skiljer sig inte mycket åt från takspottar. Många modeller som fästs i taket fungerar även att fästa på väggen. Det är dock inte ovanligt att väggspottar som man fäster på väggen består av en eller två spottar då behovet sällan är större än så.

Väggspottar använder ofta halogenlampor som blir varma, vilket man bör ha i åtanke när man tittar på dessa. Det har dock kommit ersättare i form av LED som drar ner värmeutvecklingen och energiförbrukningen avsevärt.

Vägglampor med design

Vägglampa inomhus designHandtillverkade vägglampor och unikt designade kan vara en del av ett rums dekorering och lyfta utseendet avsevärt. Det är inte bara väldigt roligt att köpa inredning med en unik design som är framtagen av någon duktig designer, det kan även sätta den där unika prägeln som man gärna eftersöker.

Hos de e-butiker vi hittar hittar du flera design-produkter som kan ge ett extra vackert sken i rummet.