Vanliga frågor och svar om vägglampor och att beställa dem online.

Vilken IP-klass behövs för vägglampor utomhus?

Vi rekommenderar att du satsar på en IP-klass som är IP44 eller högre. Det finns undantag och samtidigt en förklaring varför du bör undvika dem på vår sida om vägglampor utomhus.

IP44 är så pass säkert för en utomhuslampa att man inte behöver oroa sig. Kanske råkar någon vattna med vattenslangen mot lampan och då är onödigt om där bara är skydd mot lite regndroppar ovanifrån.

Kan man returnera vägglampan vid missnöje?

I många fall kan du det. Konsumentlagar ger dig som handlar över Internet möjligheten att returnera varorna inom 14-dagar enligt Distansavtalslagen. Detta gäller alla varor som levereras hem till dig förutsatt att du kan returnera varan i det skick den levererades till dig (inkl. originalförpackningen).

Om du t.ex. är tvungen att klippa upp förpackningen så gäller inte längre detta konsumentskydd och det är upp till butiken du handlar ifrån att tillåta detta eller ej. Många e-butiker har dock väldigt bra avtal när det kommer till detta för att kunna konkurrera med vanliga butiker. Du bör dock alltid undersöka hur just den butiken du beställer ifrån hanterar detta.

När det kommer till missnöje och inte garantiärenden så är det dock alltid du som kund som står för returfrakten om inget annat anges.

Blir det inte dyrt att köpa vägglampan på Internet?

Nej, tvärtom är ofta priserna lägre än i vanliga butiker och du har även ett större utbud på billiga vägglampor att välja mellan. Frakten är den avgörande rollen om vägglampan blir dyrare eller inte men eftersom många e-butiker för inredning bjuder på fraktkostnaden så är det bara kostnaden att ta sig till Postens utlämningsställe som blir extra, vilket förmodligen är billigare än att köra bil mellan olika möbelaffärer.

Finns det fina designvägglampor online?

Det finns vägglampor som är exklusivt designade och som kostar därefter. Om de är fina eller ej får du själv avgöra genom att gå igenom e-butikernas utbud.

Det finns i vår menings riktigt snygga vägglampor som med ett pris därefter förmodligen inte hänger i speciellt många svenska hem. Om du är på jakt efter ett hem inrett i unika möbler och inredningsdetaljer så kanske detta passar dig.